Mi a szója?

Soybean Field

Aki a szóját csak száraz kocka vagy por formájában látta, talán nem is tudja, hogy hüvelyes, lágyszárú növényről, a borsó és a bab rokonáról van szó. Kínában több mint 4000 éve termesztik, az 5 szent növényük egyike, ezzel szemben nálunk csak a 20. században kezdték megismerni. A nyolcvanas évek végén futó, beharangozó reklámkampánya nem volt túl sikeres, magas fehérjetartalma miatt, mint húspótlót hirdették.

Külleme

A szója növény (Glycine max) bokros babhoz hasonló küllemű, fél-egy méter magas, egyéves növény.

A levelének alakja eltér a babtól, de még ennél is látványosabb különbség a szója sűrű szőrözöttsége: a bunda  a hajtásoktól kezdve a termésig mindent beborít.

Termése, az értékes szójababot tartalmazó hüvely, kb. 4-7 cm hosszú, benne a babok sárga vagy barna színűek, gömb vagy ovális alakúak.

Monsanto Co. insect-protected Genuity Roundup Ready (RR) 2 Yield soybean plants grow in a research field near Pirassununga, Brazil, on Tuesday, Feb. 15, 2011. Monsanto, the world's largest seed company, is currently testing this genetically engineered variant of soybean seeds to tolerate the company's Roundup herbicide and provide in-the-seed protection from insects. Photographer: Paulo Fridman/Bloomberg via Getty Images