Mi a laktózérzékenység?

Gyakori probléma a visszatérő hasfájás a felnőttek és a gyermekek esetében egyaránt. Az iskoláskorú gyermekek több mint tíz százalékánál jelentkezik ez a tünet. A táplálkozást követő hasi fájdalom egyik leggyakoribb oka a tejcukor felszívódásának zavara.  Ez esetben a beteg időszakonként visszatérő, ugyan arra a pontra lokalizálódó (leggyakrabban köldök körüli) fájdalomra panaszkodik.

A tejcukor (laktóz) a szénhidrátok (cukrok) csoportjába tartozik. A szénhidrátok táplálkozásunk legfontosabb alkotórészei közé sorolhatóak a fehérjék és a zsírok mellett. Energiaszükségletünk 50-60 százalékát (napi mintegy 400 grammot) fedezzük belőlük, melynek 5 százaléka galaktóz (laktózszármazék, tejcukor). A laktóz a szervezet felépítése szempontjából is fontos vegyület. Számos szervünk, például a bőr, az íny, a szívbillentyű részévé válik. Az újszülöttek számára a laktóz a fő cukorforrás az anyatejben, agyfejlődésükhöz szükséges kulcstápanyag. A csontosodásban is jelentős szerepe van, hiszen elősegíti a kalcium felszívódását.

A tejcukor a természetes táplálékok közül kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló kettős cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. Emésztését, lebontását a szájban a nyálmirigyek által termelt enzimek kezdik meg, majd nagyrészt a vékonybél felső szakaszában a hasnyálmirigy tejcukrot bontó enzime, a laktáz fejezi be. A laktáz a tejcukrot átalakítja egyszerű cukrokká (glükózzá és galaktózzá), melyek aztán a vékonybél nyálkahártyáján át felszívódnak a vér- és nyirokkeringésbe. A laktázenzim a legkönnyebben sérülő cukorbontó enzim. Ezért olyan gyakori a tejcukor felszívódási zavara, ami a vékonybél nyálkahártyáját ért káros hatások következtében alakul ki.