A tejcukor-felszívódási zavar típusai

A tejcukor-felszívódási zavart* két típusba sorolják, malabszorpcióról vagy intoleranciáról beszélhetünk

a/ A laktóz-malabszorpció esetében a tejcukor csökkentett mértékben vagy egyáltalán nem szívódik fel, de ez nem okoz kóros klinikai tüneteket. A laktóz-malabszorpció kóroktanilag két csoportra osztható: elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) malabszorpcióra.

I. Elsődleges laktóz-felszívódási zavarként két típust említhetünk:

Ritkán előforduló esetekben már születéskor hiányzik a tejbontó enzim.
A laktáz működése csecsemőkor után idővel fokozatosan csökken, majd megszűnik. Ez a jelenség a világ népei között nagy eltérésekkel fordul elő. Míg az európaiaknál a lakosság körülbelül 15 %-ánál kialakul a tejcukor másodlagos felszívódási zavara, indiánok, amerikai négerek, ázsiaiak esetében ez az arány akár 70-100 % is lehet. Magyarországon fiatal korban 6-7 %, felnőttkorban 14,66 %, ezen belül nőknél nagyobb előfordulási arányt találtak. Az eltérés eredetét a neolitikus korra (i.e. 6-10 ezer évvel) vezetik vissza, mikor kialakultak az első állattenyésztéssel foglalkozó népcsoportok. Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a laktózérzékeny embereknél etnikai hovatartozástól függetlenül megtalálható ugyanaz a DNS variáns.

II. A másodlagos laktózfelszívódási zavar átmeneti, szerzett állapot, mely szinte minden ember életében előfordul. A bélhámsejtek sérülése következtében bélfertőzés, hasmenés jelentkezik. A kiváltó okok (pl.: gyógyszerek, műtétek, immunhiányos állapotok, bélgyulladás, bélféreg, tehéntejfehérje-allergia, stb.) megszűnését követően általában gyorsan megszűnik.

b/ Laktóz-intolerancia esetében a tej és tejtermék fogyasztása kóros klinikai tüneteket okoz, hiszen az emésztetlen cukor a vékonybél alsó részében és a vastagbélben bakteriális bontás során erjedésnek indul, közben savanyú bomlástermékek, szerves savak, gázok, keletkeznek. A savanyú béltartalom gátolja a víz és a nátrium felszívódását és fokozza a bélmozgást. A tejcukorérzékeny gyereknek laktóztartalmú élelmiszer fogyasztása után főként hasmenése van, és nem gyarapszik a súlya, a felnőttnek hangos bélkorgása, puffadása, fokozott szélürítése, hányingere, sürgető székelési ingere, hasgörcsei, hasmenése, fejfájása lehet.

A heveny hasmenés rendszeresen meggátolja a tápanyagok felszívódását és ennek következtében életkortól függően hiánytünetek alakulhatnak ki: súlygyarapodási, csontfejlődési, izomzatfejlődési zavar, fehérjehiányos állapot. Ezek a súlyos következmények azonban megelőzhetőek, hiszen:

orvosi receptre kapható laktázenzim, mely lehetővé teszi a betegek számára a mellékhatások nélküli tej- és tejtermékfogyasztást.
számos laktózmentes élelmiszeripari termék kapható a boltokban, melyek szigorú laktózmentes diéta esetén eredményesen pótolják a tej- és tejtermékeket, a laktózmentes tejtermékek mellett, növényi tejek, tejszínek is rendelkezésünkre állnak, például szója-, zab-, rizstej, szójatejszín, stb.

*A laktózérzékenység nem keverendő össze a tehéntejfehérje-allergiával, mert más típusú betegségről van szó. A tehéntejfehérje-allergia a fehérje-érzékenység egyik fajtája, az egyik leggyakoribb ételallergia. A kettő gyakran fordul elő együtt, de a tejallergia gyakoribb a gyermekeknél és ritkábban fordul elő felnőttkorban, kinőhető. Tünetei gyakoriság sorrendjében: bőrelváltozás, hasmenés, véres széklet, hasfájás, hányás, gyakori felsőlégúti hurut és középfülgyulladás, asztma, kicsiknél súlyfejlődés megállása, nyugtalanság éjszaka, fejfájás, magatartászavarok. A tehéntejfehérje-allergia diétája szigorúbb, a kérődzők (tehén, kecske, juh, ló, stb.) tejének és húsának teljes elhagyására van szükség.

Felnőtt típusú tejcukor-érzékenység

A felnőtt típusú tejcukor-érzékenység gyakran nem is kerül felismerésre, hiszen a felnőttek nagy része általában amúgy sem fogyaszt tejet. A magyar felnőttek jelentős hányada fordul orvoshoz haspuffadásos panaszokkal. Ez esetben gyakran csupán valamilyen hasnyálmirigy-enzimet kapnak, és felfedezetlen marad a háttérben esetleg meghúzódó laktózfelszívódási zavar. Ha időben nem ismerik fel a tejcukor-érzékenységet, akkor a laktóztartalmú termékek további fogyasztása, a vékonybél állandó irritációjával, tovább csökkentheti a laktáz enzim termelését. Az állandóan ismétlődő hasmenések és a bélbaktériumok bontotta laktózból keletkező erős savak magas koncentrációja a vastagbélben nem maradhat következmény nélkül, ma már orvosi publikációk tárgyalják a tejcukor-érzékenység és a vastagbél rosszindulatú daganata közötti összefüggést.

A laktózérzékenység felnőttkorban változó tüneteket produkálhat, nem feltétlenül állandó a hasmenés, gyakran csak puffadás, hasfájás (köldök körüli fájdalom, hascsikarás), fokozott bélgázképződés van. Néha pedig csupán a tejjel szembeni erős ellenérzés az egyetlen tünet, hiszen laktózmentes étrend esetén a fenti problémák megszűnnek. A tünetek gyakran 4-6 órával a tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkeznek, mértékük dózisfüggő. Van olyan laktózérzékeny, aki kis mennyiségű tejcukrot jól tolerál, s van olyan, akinek minimális mennyiség is rosszullétet okoz.