Tévhitek

GMO yellow sign with the corn crop in the background

Gyógyít vagy mérgez?

Az utóbbi évtizedben a szója, mint az egészséges étrend nélkülözhetetlen eleme került előtérbe, pedig emellett igen fontos állati takarmány és ipari növény is. Az egész növénynek, de különösen a magnak magas a fehérjetartalma (vegán étrend alapja), emellett zsírosolajat, vitaminokat (A, B, E, K) és biológiailag aktív vegyületeket tartalmaz. Arról ritkán hallunk, hogy a szója nyersen mérgező: toxikus anyagokat (pl. emésztést gátló enzimet) tartalmaz, amelyet hőkezeléssel és erjesztéssel csökkentenek.

GM-szója

A szója másik veszélyének tartják a génmódosított fajták gyors terjedését. Egyes állítások szerint a világon termesztett szója 50%-a már génmódosított fajtákból származik. A kockázatok közt elsősorban a genetikai módosítással szembeni ellenszenv szerepel: előfordulhat, hogy az ilyen szójából készülő terméket (húskészítményeket, csokoládét) kevésbé szívesen vásárolják a fogyasztók. A GM-szója mellett szól viszont a vegyszermentes és emiatt gazdaságos termesztés.

A szójából készült termékek gyógyhatásai közül kiemelhetők

csökkenti a koleszterinszintet
antioxidáns
védi a májat
hormonpótló terápiák kiegészítője
zsíros olaja bőrtápláló
csökkenti a gyulladásos tüneteket
növeli a bőr rugalmasságát