Mi a bio- és az ökotermék?

mi_a_bio-es_az_okotermék

A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű tápanyag-utánpótlásra alapozott lehet, és a növényi károsítókat is mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel „permeteznek”, amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. Az ilyen módon előállított termékek (az alacsonyabb hozam miatt) mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel.

Ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ökológiai gazdálkodást Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, valamint a magyar kormány 140/1999 és az FVM-KÖM 2/2000-es közös miniszteri rendelete szabályozza.

A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”, de nem hivatalosan azonos értelemben használjuk a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezéseket. Angol nyelvterületen az „organic farming”, német nyelvterületen az „ökologischer Landbau” kifejezések ugyanezt jelentik.

A Magyarországon termelt biotermékek 95%-át Nyugat-Európában értékesítik, így nincs könnyű helyzetben az, aki az ökotáplálkozás híve.