A növények nem tartalmaznak ösztrogéneket, de tartalmazhatnak olyan fitoösztrogéneket, amelyek képesek normalizálni az emberi hormonháztartást annak ellenére, hogy NEM HORMONOK! Szerkezetileg is csak egy némileg hasonlítanak a valódi hormonokra.

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus a webbeteg.hu-n ezt írja a témában:

„Vannak olyan népek, amelyek tradicionálisan nagyon sok fitoösztrogén hatású élelmiszert fogyasztanak. Japánban például hagyományosan sok szójaterméket esznek (pl. tofu). A japán férfiak és nők viszont nem szenvednek hormonproblémáktól e miatt, és a terhességek bekövetkezésének aránya sem rosszabb. Kimutatták, hogy a fitoösztrogének gyorsan bomlanak le a szervezetben, és hamar, 1-3 nap alatt ki is ürülnek onnan.

A szójában gazdag táplálékot fogyasztó vidékeken, ritkább az emlőrák, a prosztatarák. Utóbbinál az is közrejátszhat, hogy a távolkeleti népek étrendje zöldségekben, tehát rostokban gazdag. A fitoösztogéneket tartalmazó élelmiszerekről – szója, lenmag – kimutatták azt is, hogy jótékony hatással vannak az érfalakra, csökkentik az érelmeszesedést és az ezzel járó szövődményeket. Mindezért viszont nem az ösztrogénszerű komponens a felelős egyedül, hanem a szójababban és a lenmagban található többi anyag, rostok, lecitin stb. is. Ezek a finomított termékekből hiányoznak.

A menopauza utáni csontritkulásra is jótékony hatással van a szója, és hasonlóan csökkenti a változókor kellemetlen tünetét, a hőhullámokat is. A japán nyelvben például nincs is szó a hőhullámra.”

forrás: WEBBeteg