A Csuta Imre nagykereskedés által forgalmazott texturált szójatermékek rendkívül olcsók, ugyanakkor jó minőségűek. Pár száz forintból nagy tál ételt tehetünk az asztalra. Mivel e szerény külsejű, bioboltokban is árusított termékcsalád csomagolása nem túl bőbeszédű, megkérdeztük Csuta Imre forgalmazót az alapanyagokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy Újvidékről szerzik be az igazoltan génmanipuláció-mentes alapanyagból készült extrudált szóját.

Felhasználási javaslat a következő:

A szójaszójakockát, a szójaszeletet vagy a szójagranulátumot kétszeres mennyiségű forró fűszeres vízben hagyjuk duzzadni legalább 30-120 percen át, majd addig hagyjuk állni, amíg a szükséges vizet fel nem vette. Áztatás után a levet leöntjük, kinyomkodjuk, és úgy készítjük el, mint a húst: panírozzuk, sütjük vagy főzzük. A szójagranulátum darált hús helyettesítésére, a szójaszójakocka kockára vágott húsok helyettesítésére, illetve kiegészítésére is felhasználható. Szójatejföllel is kiválló, ízletes, szaftos húshoz hasonló ételek készülhetnek belőle, nem csak diétázóknak ajánljuk.

A www.csuta.hu által ajánlott receptek közül teszünk közzé itt néhányat:

Szójakocka

Tárkonyos-kapros szójaragu

Hozzávalók:

  • szójakocka – 1 csomag
  • tejföl – 1 pohár
  • kapor – 1 csokor
  • tárkonyfűszer vagy tárkonyecet – csipetnyi vagy 1 teáskanál
  • curry – 1 késhegynyi
  • liszt – 2 evőkanál
  • olaj – 1 kávéskanál
  • só – 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. A szójakockát 10 órán át áztatjuk vegetás vízben
  2. A kaprot apróra vágjuk és az olajon kicsit megpirítjuk
  3. Rádobjuk a leszűrt szójakockát, és felengedjük annyi vízzel, hogy az épp ellepje
  4. Feltesszük főni
  5. A tejfölt kikeverjük a liszttel és az összes fűszerrel, majd a majdnem puha szójára öntjük és összefőzzük vele

Szója brassói

Hozzávalók:

  • 1 csomag szójakocka – 1 csomag
  • 1 fej fokhagyma – 1 fej
  • 1 kávéskanál mustár – 1 kk
  • 1 fej hagyma – 1 fej
  • késhegynyi őrölt bors – 1 késhegynyi
  • 1 teáskanál só – 1 tk
  • 1 evőkanál liszt – 1 ek
  • olaj
  • vegeta

Elkészítés:

  1. A 10 órán át áztatott szójakockát leszűrjük, a hagymát egészen apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk
  2. Az olajon fedő nélkül megpároljuk a szóját a hagymával, addig, amíg az teljesen el nem fövi a levét
  3. Ekkor rádobjuk a fokhagymát és az ízesítőket, megforgatjuk velük, megszórjuk a liszttel és kb. 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük
  4. Ha jó munkát végeztünk, a főzés végére csupán kevés sűrű lé marad a szóján
  5. Ekkor belekeverjük a mustárt
  6. Kockára vágott sült krumpli illik hozzá

Szója granulátom

Chilis bab

(4 főre)

Hozzávalók:

  • beáztatott szója granulátum (kis darabkákban is kapható, mint a darált hús, vagy beáztatás után otthon is ledarálhatjuk, mint a húst) – 45 dkg
  • hagyma – 2 kisebb fej
  • friss paradicsom (lehet aszalt paradicsom is) – 65 dkg
  • vesebab (konzerv, vagy főtt) – 60 dkg
  • paradicsomszósz – 1 nagy üveg
  • csilipor – adagonként 1 teáskanál

Elkészítés:

  1. A “darált húst” – a beáztatott szója granulátumot egy serpenyőben pirítsuk meg
  2. Majd dinszteljük meg a hagymát és a paradicsomot, majd keverjük hozzá a szóját, a vesebabot, a paradicsomszószt és egy kis csiliport, ízlés szerint
  3. Alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt összepároljuk
  4. Köles, quinoa, barnarizs mellé vagy tönkölypászkával is fogyaszthatjuk

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • savanyú káposzta – 50 dkg
  • közép nagyságú káposztalevél – 8 db
  • barnarizs – 30 dkg
  • szójagranulátum – 30 dkg
  • reszelt vöröshagyma – 12 dkg
  • fokhagyma – 1 db
  • olaj – 1 ek
  • pirospaprika – 1 kk.
  • só – ízlés szerint
  • borsikafű – ízlés szerint
  • vagdalthús-fűszerkeverék – ízlés szerint
  • szójatejföl (Joya Cremesse) – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A barnarizst előző este beáztatjuk, majd megfőzzük
  2. A szójagranulátumot sűrű, fűszeres vízben, szintén egy éjszakára beáztatjuk
  3. Másnap a szójagranulátumról leöntjük, majd kinyomkodjuk a levet
  4. Összekeverjük 8 dkg pirított reszelt hagymával, fűszerekkel és a rizzsel
  5. A káposztalevelekbe csavarjuk henger alakúra, a levelek két végét visszadugjuk, hogy a töltelék szorosan megálljon benne és ne főljön szét
  6. Ezután egy sor savanyú káposztát teszünk egy edénybe, s erre rátesszük a töltelékeket, majd azt ismét egy sor káposztával fedjük
  7. Ekkor annyi vízzel engedjük fel, hogy a tölteléket elfedje
  8. A forrástól számított 15-20 percig főzzük
  9. Olajon barnalisztet pirítunk, belevagdalunk 4 dkg vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha mindez megpirult, hozzáadjuk a paprikát és elkeverjük. aztán feleresztjük és a káposztára öntjük
  10. Tálaláskor tejföllel elkeverjük, vagy leöntjük, s úgy adjuk asztalra

Szójás rozskenyér

Hozzávalók:

  • durum simaliszt – 60 dkg
  • teljes kiőrlésű rozsliszt – 60 dkg
  • szója granulátum vegamixes vízzel kétszer leforrázva – 10 dkg
  • élesztő – 3 dkg 1/2 liter melegvízben
  • méz – 1 evőkanál + annyi melegvíz amennyi a dagasztáshoz szükség

Elkészítés:

  1. Futtassuk fel az élesztőt a mézzel és vízzel egy csavaros tetejű üvegben
  2. Ezalatt keverjük össze a többi hozzávalót, és ha felfutott az élesztő, akkor öntsük hozzá, és dolgozzuk ki jó alaposan
  3. Előmelegített sütőben először 10 percig nagy lángon, majd 40-50 percig közepes lángon süssük

Szójaszelet

Szójapecsenye

Hozzávalók:

  • szójaszelet
  • fokhagyma
  • ételízesítő
  • koriander

Elkészítés:

  1. A szóját hideg vízbe beáztatjuk, majd tiszta vízben puhára főzzük
  2. Leszűrjük, majd kinyomkodjuk be­lőle a vizet
  3. Ételízesítő és őrölt koriander keveréké­vel mind a két oldalán megszórjuk, kicsit állni hagyjuk
  4. Az olajat megforrósítjuk, és beletesszük a szeleteket, közé fokhagyma cikkeket
  5. A szójaszele­tet mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük
  6. Vigyáz­zunk, mert a fokhagyma hamarabb megsül, ezért időben szedjük ki!

Rántott szójaszelet

Hozzávalók:

  • szójaszeletek
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • ételízesítő
  • szerecsendió
  • koriander (ha van)
  • olaj

Elkészítés:

  1. A szójaszeleteket puhára főzzük, majd jól lecse­pegtetjük
  2. Megszórjuk a fűszerekkel, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk
  3. Olajba mártjuk, tepsibe tesszük, és sütőben kisütjük

Hirtelen sült szójaszelet

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:
(4 személyre)

  • szója szelet – 80 g
  • olaj – 1 dl
  • fűszerek – 1 db

Elkészítése:

  1. A szójaszeleteket a “kirántott szójaszelet” receptben leírtak szerint előkészítjük. (Áztatjuk, kinyomkodjuk, ízlés szerint fűszerezzük.)
  2. A legegyszerűbb sós vízben áztatni, kinyomkodni, vékonyra szeletelni és vietnami szójaszósszal alaposan meglocsolni
  3. Az így előkészített szeleteket kevés olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük
  4. Nem szabad túlsütni, mert akkor rágós lesz