A szójacsíra is rendelkezik mindazokkal a hasznos tulajdonságokkal, mint maga a szójabab: csökkenti a koleszterint, megakadályozza az érelmeszesedést, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, illetve gátolja a csontritkulás és a rák néhány fajtájának kialakulását. Az egyébként is lúgosító hatású szójabab még lúgosabbá válik, amikor csírázik.

A szójacsíráról általánosságban elmondható, hogy, vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes értékű fehérjékben gazdag. A csírák élő, biogén, növényi ételek, ami azt jelenti, hogy életenergiájukat átadhatják nekünk. Az egyébként is lúgosító hatású szójabab még lúgosabbá válik, amikor csírázik. A csíráztatott szójabab tele van vitaminokkal. A B12 is megtalálható benne, amit még a növényi forrásból oly nehezen beszerezhető, ásványi anyagokkal és enzimekkel. A szójacsíra továbbá kitűnő növényi fehérjeforrás is. Valójában a tömege 41 százaléka fehérje – ez több, mint a hal, a sertés, a marha, a csirke vagy a pulyka esetében. A szója teljes értékű fehérje: ami azt jelenti, hogy minden aminosav benne van, amire az emberi testnek szüksége lehet a saját fehérjéi felépítéséhez. Ez igen ritka a növények között.

A szójacsíra is rendelkezik mindazokkal a hasznos tulajdonságokkal, mint maga a szójabab: csökkenti a koleszterint, megakadályozza az érelmeszesedést, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, illetve gátolja a csontritkulás és a rák néhány fajtájának kialakulását. Az egyébként is lúgosító hatású szójabab még lúgosabbá válik, amikor csírázik, és tele van elektronokkal. Vannak még benne izoflavonok is, azaz olyan növényi ösztrogének (növényi hormonok) (ösztrogén: a petfészek tüszőiben termelődő női nemi hormon(ok) hormon: a belső elválasztású mirigyek által termelt váladék, ami különféle folyamatokat szabályoz), amik segítenek az ember hormonháztartásának kiegyensúlyozásában. Tulajdonképpen az izoflavonoknak köszönheti a szója a jó hírnevét, mivel ezek enyhítik a menopauzás (változás kora, a havivérzés elmaradása) és a menstruációt megelőző tüneteket. Azzal, hogy a szója kiegyensúlyozza az endokrin rendszert, illetve megakadályozza, hogy bizonyos hormonok túltermelődjenek a szervezetben, kiiktatja a baktériumok és az élesztőgombák egyik kedvenc táplálékát, így akadályozza szaporodásukat. A legjobb szójacsíra készítmények az alacsony hőfokon szárítottak.

forrás: lugositas.info